Članice mreže

Dobrodošli u Mrežu Industrijske Solidarne Simbioze – MISS ! Mi smo grupa posvećenih žena koje žele da doprinesu održivom razvoju kroz upotrebu bio-otpada paprike u proizvodnji sapuna i maski za lice koje rešavaju probleme kože adolescenata. Naš cilj je da pomažemo ženama koje pripadaju ranjivim grupama da postanu preduzetnice i da im pružimo priliku da unaprede svoje životne uslove kroz održive poslovne prakse. Organizujemo besplatne radionice za izradu prirodne kozmetike kako bismo žene obučili da samostalno proizvode sapune i maske za lice. Ova mreža je osmišljena da poveže naše preduzetnice sa kupcima i da promoviše održivu proizvodnju. Pridružite nam se da zajedno doprinesemo pozitivnom uticaju na životnu sredinu i društvo!

Šta je MISS ?

MISS je primer mreže industrijske simbioze koja ima karakter ženskog cirkularnog preduzetništva. Cilj MISS-a je da povezuje različite zajednice i preduzeća kako bi se stvorile nove poslovne prilike za ranjive grupe i poboljšali životni uslovi u ugroženim zajednicama. Ova mreža doprinosi zaštiti životne sredine tako što pruža podršku članicama mreže MISS da svoje poslovanje u oblasti cirkularne ekonomije učine održivim, kako bi se mogle uključiti u zelenu tranziciju ka klimatskoj neutralnosti na globalnom nivou. Mreža Industrijske Solidarne Simbioze – MISS trenutno okuplja ženske radionice za proizvodnju ajvara i prirodne kozmetike. Ove radionice kombinuju svoje resurse i bio-otpad kako bi stvorile novu vrednost i izbegle stvaranje dodatnog otpada. Na primer, ženske radionice za proizvodnju ajvara koriste bio-otpad od paprike za proizvodnju sušenog praha. Taj sušeni prah zatim koriste ženske radionice, koje su članice socijalne franšize, za proizvodnju sapuna, sveća i prirodne kozmetike, kao sastojak za svoje proizvode.

Kako to radimo?

Članice mreže MISS imaju mogućnost da podignu svoje kapacitete u oblasti cirkularne ekonomije, digitalne pismenosti, veština za vođenje preduzetničkog poslovanja i tehničko-tehnoloških znanja vezanih za proizvodnju novih simbiotskih proizvoda iz resursa bio-otpada ili nusproizvoda, kroz besplatne edukacije koje nudi mreža. Ove edukacije su hibridnog karaktera, s tim što se teoretski deo sprovodi online preko edukativne platforme koja se nalazi na www.održivirazvoj.org.rs, a praktični deo se održava u radionicama socijalne franšize za proizvodnju bio sapuna. Članice su u prilici da dobiju i sopstvenog mentora ili facilitatora koji će jedno vreme biti deo njihovog tima, sa ciljem unapređenja njihovog poslovanja i jačanja saradnje sa ostalim članicama Mreže Industrijske Solidarne Simbioze – MISS.

Zašto to radimo?

MISS pokreće inicijative iz osnove prema vrhu piramide uticaja, insistirajući na promenama koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih članova zajednice uz očuvanje životne sredine. Ove promene, kao i tektonske promene u prirodi, dolaze iznutra i uvode nas u društvo ličnih interakcija zasnovanih na poverenju, solidarnosti i deljenju. U ovakvom društvu deljenje ideja, kao neiscrpnog resursa, sprečiće iscrpljivanje prirodnih resursa i omogućiće održivi razvoj u kom je cirkularna ekonomija jedina pravedna ekonomija za ljude i sav živi svet na planeti Zemlji.

Članice Mreže Industrijske Solidarne Simbioze – MISS

Bazu MISS-ica čine mreža radionica Socijalne franšize BIO IDEA sapuni i seoska gazdinstva okupljena oko Zavičaja u tegli koja prerađuju papriku u čuveni srpski slani delikates – AJVAR. Mreža je otvorena za sve koji bi želeli da se pridruže, dovoljno je da se prepoznamo kroz prvi kontakt.